Összefüggés az izmok között – állkapocs, váll és térd


Többen kérdeztétek a múltkori post (Vállfájdalom (elől) – milyen izmokat vizsgáljunk) kapcsán, hogy mi köze például a ferde nyakizomknak a vállhoz. Nagyon is sok.

Röviden: vegyünk egy izmot, vagy inkább egy problémás területet. Legyen ez például egy állkapocs probléma – evés közben kattog, éjjel elmozdul, vagy begörcsöl, gyakorta kiugrik, stb.

Mi lehet a gond!?

A probléma gyökerét a következőképpen tudjuk feltérképezni:

– vesszük az alapproblémát – állkapocs probléma – megvizsgáljuk a környékbeli izmokat (rágóizmok, a fül környéki izmok, nyakizmok)

a megvizsgált izmok eredési és tapadási – azaz “elejét és végét – pontját figyelmbe véve tovább vizsgálódunk; például kiderül, hogy trigger pontokat fedeztünk fel a fejbiccentő izomban (m. sternocleidomastideus ; SCM), “aminek a másik vége” a kulcscsont környékén van; itt pedig már a mellizom, a vállizomzat egy része és más nyakizmok is megtalálhatóak

– az újabb izmokat vizsgálva továbbmegyünk és tovább keressük az érintett izmokat

– így elképzelhető az is, hogy egy régi térdsérülés az oka az állkapocs ízületi problémának; például jobb oldali állkapocs ízület – jobb oldali fejbiccentő izom – jobb oldali kis és nagy mellizom – jobb vállöv izmai – jobb oldali fűrészizom – jobb oldali hát és deréktáji izmok – ! bal oldali csípőizmok – bal oldali combizmok – bal térd láncolaton keresztül jelezhet (ez az eset természetesen nem mindenkire – aki állkapocs problémával küzd – vonatkozik, csupán egy eset részismertetése)

Megoldás: az érintett izmokat kiemelve gyógymasszázs, trigger pontok kezelése, izompólyatechnikák (SMR masszázs), nyújtás, korrekciós gyakorlatok (az ideg-izom kapcsolat újra drótozása)

5 thoughts on “Összefüggés az izmok között – állkapocs, váll és térd

 1. Kedves Ferenc,

  Azért én mint az anatómiát alig ismerő személy mikor leszek képes ilyen mélységében megvizsgálni önmagam? Mert OK, a környéket még megdolgoznám a hengerrel, de arra sosem gondolnék, hogy egy helyileg sokkal messzebb lévő izomban kéne keresni a hibát. A triggerpoint-terápiás szemináriumon el lehet sajátítani ezt a tudást?

  Üdv:

  Milko

  1. Milko,
   Az alapszintű trigger-masszázs szemináriumokon egy-egy területet veszünk komolyabban szemügyre, és azt tanítjuk meg, hogyan közelítse meg az adott problémát az illető. Alapszinten, mivel általában anatómiát nem, vagy csak alig ismerő, de konkrét problémával rendelkező emberek vesznek részt, így a probléma mielőbbi, hatékony, a szeminárium után egyedül is végezhető módszerét tanítjuk, nem megyünk bele az összefüggésekbe részletesen.
   Szakember feladata az összefüggések átlátása, ezért a Trigger Tanácsadói képzésen csak egészségügyi (gyógy- és sportmasszőr, gyógytornász, orvos, stb) szakemberek vehetnek részt.
   Tehát amit tudsz tenni: konzultálni szakemberrel, aki segítséget nyújt abban, hogy egy adott probléma esetén milyen területeket kezelj át és milyen eszköz legmegfelelőbb erre, valamint abban is, milyen rendszerességgel tedd mindezt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s