Fáj a derekad, a vádlid és a talpad… egyszerre!?


A napokban megkeresett Milkovics Zsolt barátom az alábbi problémával.

Munkájából kifolyólag napi 8 órát ül, rossz székekben. Egy idő után megfájdul a dereka. Korábbi javaslatom alapján SMR hengerrel kezeli a farizmokat, a comb izmait, aminek eredményeképpen a derékfájdalma sokat enyhült, hűs, bizsergető érzésről számolt be. Ha huzamosabb ideig ül, a vádlija külső részén, a térdhez közel fájdalmat érez egy adott pontban – trigger pont. Egy idő után a talpa közepén érez fájdalmat, amit megnyomva a fájdalom enyhül.

Mi lehet ennek a tünet-együttesnek a hátterében?

A terület, amit igen konkrétan körül írt, a sok és rossz ülőalkalmatosságon való üléstől fájhat. Konkrétabban: az említett területen tapad néhány combizom, ami valószínűleg igen nagy terhelésnek van kitéve a 8 órás ülés kapcsán, különösen, ha rossz székeken ül. A combizmoknál kell keressük a probléma gyökerét. Ugyanis ez kisugározhat, szaknyelven szólva, másodlagos trigger pontok alakulhatnak ki a leírt területen. Mivel a vádi is érintett, és annak a „másik vége” a bokánál van – eredési és tapadási pontok, az ott lévő izmok is nagy terhelést kapnak. Ebből a helyi feszültségből lehet a talpfájdalom is.

Megoldás és javaslat

Az ülőalkalmatosság megválasztása, valamint szükséges a hosszú ülést többször megszakítani. Ajánlom, hogy 40-50 percenként mozogjunk 3-5 percet. Egyszerűen kivitelezhető teljes test feszítést végezzünk és mozogjunk egy kicsit. Ez segíteni fog. A  bottal – vagy a hengerrel – legalább a comb hajlító izmait és a farizmokat kezeljük meg. A másodlagos trigger pont kezelésével csökkenthetjük ugyan a fájdalmat, de ha ne járunk utána a probléma gyökerének, a probléma visszaköszön.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s