Súlyos féloldali aszimmetria – esettanulmány


Tegnap előtt volt szerencsém találkozni Csabával – néhány éve Kyokushin karate junior Európa Bajnok -, aki Lakatos Péter barátom ajánlására felkeresett. Csaba nagyon fiatal, de ennek ellenére komoly problémával küzd, ami komolyan hátráltatja választott sportjában és most már mindennapjait is megkeseríti.

Először megnéztem az orvosi leleteket – 5 vizsgálat, 5 különböző diagnózis. A látvány magáért beszélt – lásd a képeket alább. Csaba a következőkre panaszkodott: egyre nagyobb ferdülést vett észre a törzsének alsó régiójában, aminek következtében járáskor és más testhelyzetekben is fájdalmat érez jobb farizmában, ami lesugárzik egészen a bokájáig.

Csaba izmai nagyon jó “anyagból” vannak – tömörek, erősek, jól reagálnak a masszázsra -, de nagyon kötöttek. Az izomzat olyannyira fokozott tónusba került az izompólyák megvastagodása, ruganyosságának elvesztés és a mélyebb rétegekben lévő tartóstabilizációs izmok megrövidülése és kötöttsége miatt, hogy a test kénytelen volt, a nagyobb sérülések elkerülése végett rögzíteni ezt a nem éppen természetes testtartást.

Terápia: először csak a deréktáji, a csípőhajlító és a combfeszítő izmokat kezeltem meg – gyógymasszázs, trigger és izompólya technikák (SMR), különös tekintettel az extrém mértékben megrövidült csípőhorpasz izomra – m. psoas major (2. kép). Második körben FMS korrekciós gyakorlatot csináltattam Csabával, a törzs izmainak aktivizálásának céljából (3. kép).

Eredmény: a képek magukért beszélnek – 1 kép: kezelés előtt; 2. kép: masszázskezelés után; 3. kép: korrekciós gyakorlatok után.

1. kép
1. kép
2. kép
2. kép
3.kép
3.kép

Kezelés időtartama és a kezelés hatékonysága: a kezelés ebben az esetben, a leletek átnézésével, a masszázzsal és a korrekciós gyakorlatok elvégezésével együtt 1 óra, azaz kb. 60 perc alatt zajlott le! Az elért erdmény hosszú távon fenntartható, SMR masszázzsal, nyújtásokkal – csak az izompólyák fellazítása után, mert e nélkül eredménytelen – és megfelelő korrekciós gyakorlatokkal. Megfelelő fejlődés és javulás után jöhet a vshiány pótlása, aza Kettlebell! 🙂 Mindemellett természetesen az sem mindegy, mit eszik, mit iszik Csaba, de ez egy másik történet…

Reklámok

5 thoughts on “Súlyos féloldali aszimmetria – esettanulmány

 1. Gratulálok az elért eredményhez.

  Ha lehetne, feltennék kettő kérdést.

  1, Mi vezetett oda, hogy ilyen mértékű asszimetria alakult ki?

  2, A m. psoas major milyen módszerrel tudtátok megmasszírozni? Ahogy látom,ez egy elég nehezen “elérhető” izom.

  Üdvózlettel:

  Milko

  1. Milko,

   Ebben az esetben összetett a probléma – egyoldalas terhelés, nagy és sok terhelés, kevés pihenőidő, minimális nyújtás, helytelen táplálkozás… És ezt az állapotot folyamatosan megerősítette az egyébként nagyon jó állagú, de egyre kötöttebb izomzat. A stabilizációs és más törzsizmok elsősorban.

   m. psoas major / csípőhorpasz izom (a nagyobbik) – valóban nehezen elérhető, mélyen fekvő izom. Oldalt fekvő helyzet. Legyen mondjuk jobb oldalon fekszik az illető, a jobb lába kényelmesen kinyújtva, a bal lába felhúzva, térd alatt alátámasztva. Jobb kéz könyökben hajlítva a fej alatt, bal kéz a test előtt / a testen pihen. Ez a pozíció alkalmas a bal oldali izom megkezelésére. Gyakorlatlanok maguknak nem tudják rendesen elérni, szükséges egy segítő – lehetőleg nem hentes! 🙂

   Önállóan is el lehet érni, de ezt személyesen… úgy könnyebben, gyorsabban tudod elsajátítani.

   Üdv, Feri

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s