Egy könyök esete az úri sportokkal – golf, tenisz


Ma volt szerencsém egyik RKC kolléga könyök-problémáját közelebbről is szemügyre venni. A tünetek elmondása szerint a probléma: golf- és tenisz könyök.

Alapjában véve semmilyen nagyfokú asszimetriát nem láttam sem a háton, sem a karok izomzatában – ilyenkor különösen a vállra kell figyelni, valamint a felkar izmaira, na meg egy picit a mellizomra is. 🙂 A fájdalmak a bal oldalon jelentkeztek. A bal váll egy picit csapottabb volt, de ez belefér. A felkar izmait vizsgálva kiderült, hol van a probléma gyökere.

A bal bicepsz laterális feje… na jó… a külső feje kapott egy “kisebb” terhelést, súllyal történő húzódzkodásnál. A gyakorlat előtt jóbarátom nem melegített be – eléggé -, viszont igen erős lévén jól belehúzott. Ebből adódóan a bicepsz említett – laterális 🙂 – fejének az alkaron találkozó rögzítési pontjánál jelentkeztek a gondok. Ezután a könyökízület környéki izmok is megfeszültek, és táráráám itt is van a tenisz- és a golf könyök jellegzetes tünetegyüttese. Azaz fáj a könyök kívül-belül, mindenhol, de legfőképpen nagyon.

Megoldás: a bicepsz kezelése, a járulékos “elemek” – mint bal váll és mellizomzat, az alkar izmainak – kezelése, a felkutatott és jelzésértékkel bíró triggerpontok kezelése – ezt barátom otthon természetesen folytatja az útmutatások szerint -, valamint korrekciós gyakorlatok – ebben az esetben: BUP clean, egy kezes swing, BUP press – és SMR a vállon, a felkaron és az alkaron.

Reklámok

8 thoughts on “Egy könyök esete az úri sportokkal – golf, tenisz

  1. Szia Máté!

   Remélem, tetszett a mai attrakció!? 🙂 Ha 100at nem is, de néhány tucat hobbi teniszezőt én is ismertem. Ott gyakori. Azért annál a közel 100nál biztos akad valami más, amit meg lehetne “varázsolni”. 🙂

 1. Szia Feri!
  Nagyon tetszett a mai “attrakció”, már otthon gyakoroltam is. Valójában akiket én ismertem versenyszerűen teniszeztek (ott volt minden féle más sérülés:), de igen az amatőröknél rendszeresen előfordul a könyök fájás!:)

 2. Feri,

  Pár napja beszéltem egy volt tenisz versenyzővel. Gerincferdülés, mindkét térd műtve, jobb könyök teljesen kész…Ugyan 58 éves, de azért könyörgöm, ez igy normális?

  1. Péter,

   Tudod Te is, hogy az élsportban semmi nem normális…”Keményen csináld, kibírod, gyerünk, namégegyszer, nem lazsálsz…!” típusú szöveg lehet ugyan motiváló, de azért emellett a versenyző – gyakori esetben a gyerek! – egészségére is illendő lenne odafigyelni. Ez a nézet pedig sajnos kis hazánkban – sem – terjedt el eddig oly nagy mértékben. De szépen alakul egy csoport, tele szakmailag képzett és lelkes emberekkel… Én már látom a fényt az alagút végén! 🙂

   Ha azt nézzük, hogy a szívünk elketyeg 100-120 évig, akkor 58 évesen kellene valahol a csúcson lenni -fizikailag is! Nekem ez az egyik célom. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s