Térdsérülés – csökkent törzserő


A mai délelőttömet FMS méréssel kezdtem. Lakatos Péter barátom ajánlásával keresett meg egy kedves fiatalember, akinek régi térdsérüléséből adódóan voltak problémái. Az FMS teszten a leggyengébb pont a törzserő volt.

Kedves FMS kollégák és kolléganők – ne feledjétek, mindig egészében kell néznünk a “klienst”! Szakmai szempontból ez a következők miatt érdekes: a törzserő bizony a térdsérülés és -műtét miatt csökkent. A teszt egyértelműen kihozta az aszimmetriát is.

De hogyan függ össze a térd és a törzserő!? Gondold át a következőket – javaslom, vegyél elő egy anatómia atlaszt, így jobban tudod követni! – … szóval, a térdsérülés és -műtét miatt az érintett láb belső combizmai – az alsó végtagot egymáshoz közelítő izmok, un. adduktorok – elgyengültek, letapadtak. Ennek következtében , mivel ezek az izmok a csípőcsonton és a szeméremcsont környékén tapadnak, a csípő izmai is érintettek. Innen egyenesen következik, hogy a belső csípő- és törzsizmok megfeszültek/elgyengültek. A kedves “kliens” ebből kifolyólag nem, illetve nehezen tudta aktiválni a törzsizmait, különös tekintettel a deréktáji szakaszra.

Javasolt korrekciós gyakorlatok – ezeket természetesen végig is csináltuk, újra mértünk, értékeltünk és megvizsgáltuk, hatékonyak-e a gyakorlatok!: gurulás oldalfekvésben, lábemelés partnerrel, lábemelés gumiszallagos ellenállással, kétkezes swing – lábujjak felfelé!, TGU a hídig.

Reklámok

One thought on “Térdsérülés – csökkent törzserő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s