Reflux, merev csípő, csapott váll – esettanulmány


Ma igen érdekes esettel találkoztam – igen, jogosan mondhatjátok, sokszor így kezdem, ez van, minden ember önmagában érdekes, sőt nagyon érdekes… 🙂 Az úriember “semmi különös problémára nem panaszkodott, csupán annyira, hogy a TGU (török felállás) nevezetű kettlebell gyakorlat közben a bal csípője nem igazán engedi, hogy a gyakorlat “híd” részét rendesen végrehajtsa. Olvasóim között is lehet ilyen, így most felhívom a figyelmet, hogy NEM mindenkinek ugyanez a problémája lehet, mint ahogy azt alább fogja olvasni!

Megvizsgáltam, konkrétabban szemrevételeztem az urat, és a következőt találtam:
– a fej alaphelyzetből hátrafelé feszít, felfelé nézve
– a jobb váll csapottabb, a bal kéz normál pozícióban lejjebb van, mint a bal
– a has középső területe – a köldökhöz képest – jól láthatóan bal irányban “el van csúszva”, mint amikor az ing, vagy póló egy kissé megcsavarodik rajtunk
– a medence bal oldala feljebb van, mint a jobb
– enyhe rotáció – a törzs jobb oldala a test középvonala felé csavarodik

A csapott vállból adódóan lehetnek később váll- és könyök problémák, a gyakorlatokat nem a legpontosabban fogja tudni végrehajtani, aminek következtében akár sérülések lehetnek, nem feltétlenül ezen a területen.

A merev csípőre utaló jel a rotáció, a medence billenése, a hasi kötőszöveten, bőrön látható eltolódás.

Jogos a kérdés, hogy mi köze mindennek a reflux betegséghez, aminek a jellemzője az, hogy a gyomorszáj nem megfelelően zár. Nagyon is sok. Ugyanis a csapott jobb váll és a bal oldalon enyhén felfelé billenő csípő közötti átlós faszciában (ilyen jellegű szövet veszik körül az izmainkat is, ez az izompólya) hosszú ideje fennálló és egyre nagyobb fokú feszülés jött létre. Ez pedig kihat a mélyebb szövetekre, a mélyebb faszciákra is, amelyek a feszültségből adódóan akár el is mozdíthatják, de mindenképpen feszültség alá helyezhetik a belső szerveket, jelen esetben a nyelőcsövet és a gyomrot.

A mai napon csak a megtekintésre és néhány, a látványból leszűrt elképzeléseimt alátámasztó FMS teszgyakorlatra volt időnk, a megbeszéltek szerint lesz folytatás!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s