Nyári meghülés, köhögés, stb – SMR!?


Bizony ám!

Már az elmúlt héten, a nagy kánikula közepette barátaim kapcsán tapasztaltam, hogy igen könnyen megfázhat az ember a sok-sok üzletbe, étterembe, “akármibe” való ki- és bejárogatás alkalmával, vagy akár az irodában, eetleg otthon, ha van légkondi. Volt olyan – nem egy, aki jegyzem meg, még nem volt SMR kurzuson!, de ezután a bejegyzés után csak eljön… 🙂 -, aki feltette a kérdést: “Na, Feri, az az “izé” masszázs, amivel foglalkozol, az jó erre is!?”

Igen, jó lehet, de nem minden esetben. Jómagam többször tapasztaltam, hogy enyhébb köhögéses, esetleg megfázásos esetben az SMR masszázs során nem csak könnyebbé válik a légzés, de a lerakódott váladék is sokkal könnyebben ürül ki és így megkönnyebbül a tüdő, valamint a felső légutak.

Ebben az esetben nagyon alapos figyelmet kell szentelni a hát teljes területének – legfőképpen a felső szakasznak -, a bottal a nyaki szakasznak – ugyanis innen kilépő idegek idegezik be a tüdőt, így ezt a területet kezelve hatunk a légutakra! – és nem utolsó sorban a törzs oldalsó részének, a légzést segítő izmok végett.

Hozzáteszem, az SMR és a Trigger masszázs szenzációs terápia, de a józan észt nem tudja még ez sem pótolni! Ha már véreset köhögsz, hidd el, nem ez a megfelelő gyógyír! A rehabilitációban viszont sokat fog tudni segíteni! 🙂
A nyári meghűlések esetében javasolt ilyen-olyan teák, mézek, egyéb gyógynövény tartalmú szerek fogyasztása, emellett pedig a tejtermékek hanyagolása, ugyanis ezek hurutosítanak, azaz megnehezítik a felgyülemlett váladék kiürülését. Apropó… sokszor nagyfokú tej és tejtermék fogyasztás áll a pollen- és más allergiák hátterében is, legalább is jelentős kiváltó ok tud lenni!

Reklámok

2 thoughts on “Nyári meghülés, köhögés, stb – SMR!?

  1. Hasonló tapaztalat volt egy kissé megfázás utáni hölgy, panasszal, hogy teli váladékkal, fél óra hengerelés után (épp,ahogy leírtad a “háti szakasz”-szal kezdődő részt) úgymond minden felesleges dolog távozott a buksijából- pedig nem is a fejét masszíroztuk, egyszerűen fogta magát a lelustított nyirokáram és elkezdett dolgozni.
    Nem mellesleg minden probléma (asztma, allergia), amelyre azt hisszük,hogy csak a gyógyszer kezeli,és kapcsolatos légzési elégtelenségekel, segíthető az SMR-rel, ha nem felejtjük el, hogy a bordaközi és a segéd-belégzőizmok is izmok, és stimulálhatjuk őket passzírozással 🙂

    1. Na igen, ez az allergia téma… erről tervezek egy bejegyzést is. Az még hagyján, hogy a gyógyszerekben látjuk a megoldást – van, amikor szükség van rá, sajnos -, de ami nekem leginkább feltűnik, hogy a polleneket, a szőröket, meg a minden egyebet okoljuk, ahelyett, hogy odafigyelnénk arra, hogy mi van a bőrünk alatt, azaz mit eszünk, iszunk – egyáltalán iszunk-e -, időnként kitakarítjuk-e a testünket.
      Az SMR igen klassz, erre talán nem allergiás senki! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s