Hatvani Dorottya – SMR Tanácsadó


Hatvani Dorottya gyógytornász, mégpedig az igen rövid elnevezést nyert Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-Buda Egyesített Kórházai címzetű egészségügyi intézményben, a gyermek traumatológián.
Idén, a Magyar Gyógytornászok Társaságának VII. Kongresszusán tartott egy remek előadást “Az SMR technika alkalmazása a gyógytornában” címmel. Azóta nem egyszer, sőt nem is kétszer keresett fel több, köztük vidéki gyógytornász is, érdeklődve az SMR technikáról.

Dóri egyik esettanulmányát még idén márciusban közzé tettem itt, a blogon – katt ide!

Megkértem Dórit, írjon egy rövid bemutatkozást, beszámolót… íme:

“A munkám során többek között különböző traumás sérülések utáni rehabilitációt végzem. Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogyan lehetne a felépülés folyamatát gyorsabbá, kevésbé fájdalmassá tenni a gyerekek számára. Az izompólyákkal ill. kötőszövettel foglalkozó különböző technikák közül többel is találkoztam már, és tapasztalataim szerint e területek kezelése jelentősen megrövidítheti a rehabilitáció idejét.

Sajnos azonban mindegyik technika idő- és/vagy eszközigényes, mely körülményessé teszi a speciális módszerek bevezetését a kórházi járó betegek „futószalagon” történő gyógytorna ellátásában. Olyan módszert kellett tehát keresnem, amely olcsó, praktikus, kis eszközigényű, kevés időt vesz igénybe, és persze emellett hatékony is. Az SMR technika 100%-ban megfelelt ezen  követelményeknek.

2009. márciusában végeztem el a SMR alapszintű kurzust, melyet azonnal bevezettem a kórházi munkámban. Az eredmények szenzációsak voltak. Az SMR előnye, hogy egyszerű és könnyen megtanítható akár a gyerekeknek is. A sérült területekre koncentrálva a kezelés nem vesz igénybe több időt 10-15 percnél, a hatásosságához pedig nem fér kétség. Másik nagy előnyt jelent, hogy a páciensek a gyakorlatokat otthon is végezhetik, így tulajdonképpen hazaviszik magukkal a „masszőr” ill. a „gyógytornászt”.

Az SMR gyakorlatokat természetesen saját magam is rendszeresen végzem. Jó társnak bizonyult az egészségmegőrzésben, a sportolásban és a hétköznapokban előforduló különböző mozgásszervi panaszaim kezelésében (vállfájdalom, derékfájás, izomhúzódás). Az SMR technika elsajátítását nemcsak a rehabilitáció alatt álló embereknek ajánlom, hanem minden hétköznapi embernek is, aki szeretne aktívan tenni valamit az egészségéért.

Hatvani Dorottya, SMR Tanácsadó, gyógytornász

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s