Hatvani Dorottya – SMR Tanácsadó


Hatvani Dorottya gyógytornász, mégpedig az igen rövid elnevezést nyert Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-Buda Egyesített Kórházai címzetű egészségügyi intézményben, a gyermek traumatológián.
Idén, a Magyar Gyógytornászok Társaságának VII. Kongresszusán tartott egy remek előadást “Az SMR technika alkalmazása a gyógytornában” címmel. Azóta nem egyszer, sőt nem is kétszer keresett fel több, köztük vidéki gyógytornász is, érdeklődve az SMR technikáról.

Dóri egyik esettanulmányát még idén márciusban közzé tettem itt, a blogon – katt ide!

Megkértem Dórit, írjon egy rövid bemutatkozást, beszámolót… íme:

“A munkám során többek között különböző traumás sérülések utáni rehabilitációt végzem. Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogyan lehetne a felépülés folyamatát gyorsabbá, kevésbé fájdalmassá tenni a gyerekek számára. Az izompólyákkal ill. kötőszövettel foglalkozó különböző technikák közül többel is találkoztam már, és tapasztalataim szerint e területek kezelése jelentősen megrövidítheti a rehabilitáció idejét.

Sajnos azonban mindegyik technika idő- és/vagy eszközigényes, mely körülményessé teszi a speciális módszerek bevezetését a kórházi járó betegek „futószalagon” történő gyógytorna ellátásában. Olyan módszert kellett tehát keresnem, amely olcsó, praktikus, kis eszközigényű, kevés időt vesz igénybe, és persze emellett hatékony is. Az SMR technika 100%-ban megfelelt ezen  követelményeknek.

2009. márciusában végeztem el a SMR alapszintű kurzust, melyet azonnal bevezettem a kórházi munkámban. Az eredmények szenzációsak voltak. Az SMR előnye, hogy egyszerű és könnyen megtanítható akár a gyerekeknek is. A sérült területekre koncentrálva a kezelés nem vesz igénybe több időt 10-15 percnél, a hatásosságához pedig nem fér kétség. Másik nagy előnyt jelent, hogy a páciensek a gyakorlatokat otthon is végezhetik, így tulajdonképpen hazaviszik magukkal a „masszőr” ill. a „gyógytornászt”.

Az SMR gyakorlatokat természetesen saját magam is rendszeresen végzem. Jó társnak bizonyult az egészségmegőrzésben, a sportolásban és a hétköznapokban előforduló különböző mozgásszervi panaszaim kezelésében (vállfájdalom, derékfájás, izomhúzódás). Az SMR technika elsajátítását nemcsak a rehabilitáció alatt álló embereknek ajánlom, hanem minden hétköznapi embernek is, aki szeretne aktívan tenni valamit az egészségéért.

Hatvani Dorottya, SMR Tanácsadó, gyógytornász

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s