Dobhártya probléma és foghúzás – esettanulmány


Néhány hete találkoztam egy barátommal, akinek láthatóan valamilyen fülproblémája volt. Rosszul hallott, furán tartotta a fejét és be is volt dugaszolva a füle. Mint kiderült, kilyukadt a dobhártyája – csak úgy!

Látszott, hogy a fejbiccentő izmai nagyon feszesek, kényszertartásban tartotta a fejét, pedig csak két napja állt fenn a probléma. Rákérdeztem, hogy volt-e valamilyen állkapocs sérülés mostanság, vagy nyaki területen valami rándulás… Nem. – volt a válasz.

Tovább kérdezősködtem, és kiderült, hogy ezt megelőzően néhány hete szájsebészeti beavatkozáson esett át, konkrétan kiműtötték két, még ki sem nőtt bölcsességfogát. A műtét aránylag zökkenőmentes volt, de igen nehezen jöttek ki azok a fogak.

Az is kiderült, hogy alapvetően voltak fülproblémái – szűk hallójárat, gyulladások, stb. Meggyőződésem, hogy a foghúzás tette be a kaput.

Miért? Egy ilyen műtét óriási trauma a szervezetnek. A válaszreakciók közül az első az, hogy a testszövetek megfeszülnek, főleg az érintett terület környékén. Így történhetett ez a dobhártya esetén is, ami – mivel amúgy is volt már a fül környékén probléma – megadta magát, látszólag ok nélkül.

Megoldási javaslattal is éltem… nyaktorna, trigger-pontokat kerestünk, és persze találtunk. Ezek kezelése néhány perc után jelentő javulást eredményezett a környező izmok állapotában – fejbiccentő izom, csuklyás izom, a vállöv és a fej, az arc izmai. A hallásbeli problémák estére javultak!

Az, hogy egy adott helyen bizonyos trauma éri a testünket, nem jelenti azt, hogy más, akár nagyon távoli területeken ne okozna komoly problémát. Mindig nézzük teljes egészében a testet, keressük az összefüggéseket! Fontos természetesen az is, hogy helyileg is kezeljük a problémát, de ez nem minden esetben hozza a várt eredményt.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s