A lumbális gerincszakasz stabilitása


Lakatos Péter barátom ismét remek bejegyzést írt az ízületeknek, a mozgási láncolatban betöltött stabilitást, illetve mobilitást biztosító szerepéről.

Ezeket az összefüggéseket nap, mint nap alkalmazom a praxisomban, ugyanis az emberi test struktúrája ezen ízületeknél tud megborulni, így könnyen észre lehet venni, hol lehet a gyenge láncszem, valamint azokat a területeket, legyen az izommal, ízülettel, vagy akár belső szervvel kapcsolatos, ahol a probléma megjelenik.

Az ízületek stabilitást, illetve mobilitást biztosító szerepe kapcsán két terület funkciójának megértése okozott számomra némi fejtörést. Az egyik a váll – erről egy következő bejegyzésben értekezem -, a másik a lumbális (deréktáji) gerincszakasz.

A lumbális terület alapvető feladata a stabilitás biztosítása. Ez nekem annyira furcsának tűnt… hiszen úgy érzem, milyen mobil, ide, oda hajlik… Így hát elővettem a klasszikust… Ibrahim A. Kapandji, Az ízületek élettana c. remek munkát, annak is a 3. kötetét, és beleástam magam a kérdéskörbe. Izgalmas dolgokra bukkantam!

Addig még rendben is volnánk, hogy a laterálfkexiós (oldalrahajlás) mozgásnál a lumbális és a torakális (háti) gerincszakasz ugyancsak 20 foknyi mozgásterjedelemmel rendelkezik. Itt jegyzem meg, hogy nincs tisztán laterálflexió! Minden esetben a gerinccsigolyák ellenkező oldali rotációja (csavarodása) figyelhető meg, ami ha kórossá válik, hipp-hopp, máris gerincferdülésről (scoliosis) beszélünk – na, erről is regélek még… igen fontos ez edzésnél…!

A rotációs (csavarodás) mozgásnál viszont roppant mód meglepődtem. Persze, persze.. felejt az ember, homályba vésznek a régebben tanultak, de ez… erre tényleg nem emlékeztem, bevallom. A tengelyirányú rotáció az ágyéki gerincszakaszon roppant kicsi! Maximum 5 fok!

A háti szakaszon viszont sokkal nagyobb, akár 35 fok (!) is lehet!

Hát kérem… a Brettzel nevezetű gyakorlatnak újabb mélységei tárultak fel. Igen, tudjuk, a Brettzel leginkább a torakális (háti) gerincszakasz mobilizációját célozza! Nosza, csináljunk is belőle 10-et oldalanként…, mondjuk MOST 🙂

Reklámok
Categories FMS

4 thoughts on “A lumbális gerincszakasz stabilitása

  1. Pénteken volt alkalmam megtapasztalni A Brettzelt és nem lesz a kedvencem 😀 Ez persze nem a gyakorlat hibája 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s