Kéztő alagút szindróma – dömping


Az elmúlt napokban, hetekben négyen kerestek fel un. Carpal Tunnel szindróma jellegű tünetekkel. Az orvos kollégák ezt a betegséget, fizikoterápiával és annak sikertelenésge esetén – ami elég sokszor fordul elő sajnos – műtéttel oldják meg. Vannak olyan esetek, amikor erre bizony szükség is van, de vannak olyanok is, amikor ez elkerülhető.

A legtöbb esetben megfigyelhető egy ilyen problémánál, hogy a kéztő alatti bőrterület sötétebb árnyalatú, mint az alkar más részein, valamint egy jellegzetes árkot fedezhetünk fel, ami olykor egészen az alkar közepéig “hasít”. Érdemes kipróbálni a következőket… jobb kezünkkel fogjuk meg a bal alkarunkat, nagyjából középtájon és finoman csavarjuk el a bőrt a hüvelykujj irányából a kisujj irányába. Megfigyelhető ilyenkor, hogy az említett sötétebb árnyalat még sötétebbé válik, valamint a barázda is mélyül. Ellenkező irányba való csavarásnál viszont a bőrszín világosabbá válik, a barázda pedig – bizonyos esetekben – el tűnik, de legalábbis kevésbé lesz mély.

Ennél a tesztnél a fájdalmas mozgástartományt is érdemes megfigyelni. Számos esetben azonnali javulást észlelhetünk.

A kéztő alagút szindrómánál minden esetben meg kell vizsgálni a nyaki szakaszt, hiszen ez a terület beidegzése a nyaki gerincszakaszból ered. Ha ott van valamilyen gond – ez lehet akár állkapocs, vagy esetleg vállprobléma is… – az idegrendszeren keresztül kihatással van az alkari, csukló környéki területre is.

Természetesen súlyosabb esetekben hosszabb gyógyulási folyamatra száthatunk, de mindenképpen érdemes legalább letesztelni szakemberrel, hogy az adott esetben milyen reakciót mutat a lágyszövetek kezelése, mint trigger-pont terápia, kineziológiai tapasz, stb.

Reklámok

One thought on “Kéztő alagút szindróma – dömping

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s