Kéztő alagút szindróma – Carpal tunnel syn.


Immáron két éve volt az első sikeres kéztő alagút szindrómás eset kezelése K-Active Tape alkalmazásával. Azóta egyre többen keresnek meg ezzel a problémával, vagy hasonló tünetekkel. Ugyan valamennyi esetben tesztelések során dől el, hogy milyen alkalmazást helyezek fel a kliensre, úgy tűnik, valamennyi esetben vannak tipikus területek és tipikus elváltozások. Erről egy korábbi bejegyzésben részletesebben írtam ITT.

“A legtöbb esetben megfigyelhető egy ilyen problémánál, hogy a kéztő alatti bőrterület sötétebb árnyalatú, mint az alkar más részein, valamint egy jellegzetes árkot fedezhetünk fel, ami olykor egészen az alkar közepéig “hasít”. Érdemes kipróbálni a következőket… jobb kezünkkel fogjuk meg a bal alkarunkat, nagyjából középtájon és finoman csavarjuk el a bőrt a hüvelykujj irányából a kisujj irányába. Megfigyelhető ilyenkor, hogy az említett sötétebb árnyalat még sötétebbé válik, valamint a barázda is mélyül. Ellenkező irányba való csavarásnál viszont a bőrszín világosabbá válik, a barázda pedig – bizonyos esetekben – el tűnik, de legalábbis kevésbé lesz mély.”

Ahhoz, hogy a bőr alatti felülets kötőszöveti réteget (faszciát) a kívánt pozícióban tudjuk tartani, a K-Active Tapet alkalmazunk. Az alábbi esetekben un. faszcia-technikát használtam. Azokban az esetekben, amikor erősebb szövetekről van szó, lehetséges, hogy az un. korrekciós-technika hozza a várt eredményt. Itt is hangsúyozom, mindig leteszteljük az eredményt, nem hasraütásszerűen találjuk ki, vajon a kliensnek mi lesz a jó!

Ezen felül, a legtöbb esetben a hüvelykujj hajlító és távolító izmaiban (ezekből áll össze a hüvelykujj alatti párna) trigger-pontokat fedezhetünk fel. Ezeket manuálisan, a trigger-pont terápiában alkalmazott sajátos technikával, és/vagy, ugyancsak a kineziológiai tapaszolásban ismert un. cross tape-t használjuk, a trigger-pont kezelés után.

Előfordul az is, hogy a csuklóredők közül egy, vagy több nagyon nehezen felcsippenthető, azaz le van tapadva. Ezekre a területekre, miután fellazítottuk a szöveteket, un. ligamentum-technikát alkalmazunk.

Végezetül íme néhány fotó…

Reklámok

One thought on “Kéztő alagút szindróma – Carpal tunnel syn.

 1. A középső az én kezem:)
  17 éve szenvedek az alagút szindrómától, 12 éve a jobb kezemet megműtötték, de az odáig vezető út is fájdalmas, nem csak a betegség maga. Mindent kipróbáltam addigra, a szteroid injekciótól kezdve a rendszeres sínben való alvásig… A gyakorlatban sok mindenben, majdnem mindenben gátolt a betegség, bármit csináltam (írás, apró mozdulatok, varrás, valamilyen tárgy kézben tartása…kapaszkodás a buszon…) 2-3 perc alatt szinte érzéketlenné zsibbadt a kezem és újabb percek
  múlva jelentkezett a fájdalom.
  De ez a múlt, és nem is akarok visszagondolni rá.
  A radikális sebészi beavatkozást mindenképp szerettem volna elkerülni… és akkor Feri felrakta a tapaszokat. Két nap múlva éreztem a változást, megszűnt az az érzetem, hogy a kezem olyan mint egy túlfújt gumikesztyű, ökölbe tudtam szorítani, erő lett benne, elmúlt a zsibbadás, bármeddig tudok írni anélkül, hogy kiesne a toll a kezemből, evőeszközökkel ugyanez a helyzet, de ami a legfontosabb, éjszakánként nem ébredtem fel arra, hogy pendül az ideg a kezemben és már megint rémesen fáj.
  A változás hihetetlen… és nem is kell mindig mindent értenünk:) Nagyon hálás vagyok és azt gondolom eljön az ideje annak, amikor a tapasz lesz az ember első gondolata ha baja van és nem a sebészkés.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s