Patella-vándorlás


Míg itt a nyár és fiúk, lányok rövidben flangálnak… remek alkalom arra, hogy megfigyeljük a patellák vándorlását. 🙂

Az ideális típus igen ritka példány, többet látni férfiembernél, mint a gyengébb nem képviselőinél. Ebben az esetben a patella – na jó, felrántom a leplet… a térdkalács – a térdet szemlélve középen helyezkedik el. Ebben az esetben a combizmok, ha más probléma nem áll fent, harmonikusan képesek működni.

Hölgyeknél a leggyakoribb – mármint azon a környéken, ahol mostanság járok… – az, amikor a patella a test középvonalához közelít. Ilyenkor megfigyelhető továbbá az is, hogy a térdek enyhén befelé esnek, sőt, ha lejjebb tekintünk, nagy valószínűséggel a boka is befelé dől. Leginkább fiatal lányoknál figyelhető meg ez a jelenség.

A harmadik eset az, amikor a test középvonalához képest kifelé tendál a patella. Ebben az esetben is lehetnek befelé dőlő térdek, vagy befelé dőlő bokák, de ami sokkal inkább jellemző, a különböző mértékű kifelé rotáció. Ezzel a patella-vándorlási mutatóval rendelkező egyedek járás közben jellemzően csoszognak, alig emelik a lábukat, olykor ki-kicsapják a teljes alsó végtagot, mintha ki akarnának kerülni valamit a lábukkal.

Miért fontos, hogy a patella középen álljon?

Amennyiben a patella-vándorlás beindul, a comb izmai nem fognak megfelelően működni. Ez vezethet térd, boka, csípő, derék, hát, vál, sőt akár könyök, vagy nyaki problémához is! Tényleg fontos!

Miért jó, hogy – egyenlőre – ilyen alap szinten áttekinthetjük ezt a jelenséget?

RKC Instruktoroknak , edzőknek azért, mert így könnyebben felmérhetik, miért nem tudja rendesen végezni a gyakorlatot a kliens.

Terapeutáknak azért, hogy nyitottabb szemmel, összefüggést keresve a problémák között, gyakorolhassanak, így hatékonyabbak legyenek. 🙂

Annak, aki megnézte a post olvasása közben, hogy neki hogy áll a patellája… azért, hogy tudja, hogy áll a patellája. 🙂

Van-e megoldás a patella-vándorlás megállítására?

Van. Több szinten lehet közelíteni. Ideális esetben masszázs, vagy manuálterápia és rehabilitációs jellegű gyakorlatok – FMS, Z-Health, kettlebell edzés, gyógytorna – kombinációjával. Remek szolgálatot tud tenni a megfelelően, tesztekkel ellenőrzött K-Active Kinesiology Taping módszer is.

10 gondolat “Patella-vándorlás” bejegyzéshez

  1. Szia Feri!

    Szóval fiatal lányok környékén járkálsz mostanság…:)

    A viccet félretéve érdekes cikk!

    Üdv:

    (másik) Zoli

  2. Köszönöm, már minden ok!

    Ezerrel megy az edzés itthon! 🙂
    Nem tervezel valami jó kis szemináriumot mostanság?

    Üdv:

    Z.

      1. Egy ilyen szuper hír, csak így egy komment közepében?! Már nagyon várjuk az új szemináriumokat. Kérünk még! Sokat – sokat! 🙂

Hozzászólás