SMR “upgrade” :)


Tegnap Hetey Péter barátom és kollégám javaslatára meglátogattam Végh Tibort, neves hosszútávfutónkat Székesfehérvárott. Tibi az USA-ban tanul, az elmúlt időszakban az egyeteme színeiben versenyzett, most már újra magyar színeket képvisel.

Péter, aki a Magyar Atlétikai Szövetség hivatalos masszőre, mesélte, hogy legutóbb, amikor az atlétikai csapattal tartott versenyre, meglepődve tapasztalta, hogy a magával vitt SMR hengert egyszer csak “valaki” elvitte és használta. Ez a valaki Tibi volt. Mint kiderült, az USA-ban az SMR az egyik ALAPJA (sic!) a profi felkészülésnek. Persze erről olvastam már itt-ott, de egészen más találkozni egy hús-vér emberrel, aki meg is tudja mutatni, hogy miként is csinálják ezt az Újvilágban.

Először Tibi megmutatott egy dvd-t (22 perc) amin rövidke SMR gyakorlatok vannak, többnyire az alsó végtag, a hát és a farizmok területét érintve. Utána bemutatta, hogy Ő hogyan végzi a gyakorlatokat. Extraként pedig bemutatott egy igen érdekes “nyújtó” technikát. Erről még később írok. Egyenlőre annyit róla, hogy igen hasonló az FMS rendszerében használatos korrekciós gyakorlatokhoz.

Az USA-ban használt SMR módszerek és az általam képviselt módszer között a legnagyobb különbség a feszítettség és a lazítás között érhető tetten.

Mit jelent ez?

Tibi által ismertetett módszernél pl. az alsó végtagon kivitelezett technikák közben a lábfej feszes, a gördülés relatíve gyors. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy amit Tibi tanult, az rossz! Csupán arról van szó, hogy MÁS a technika. Ebből következően más lesz az eredmény is.
Ha feszítetten végzed a gyakorlatokat, nagyon jól át- és bemelegíted az adott területet, de nem tudod megfelelően ellazítani. Ha lazán, kontrollálva az esetlegesen jelentkező fájdalmat, akkor az izompólyák és ezáltal az izmok is sokkal jobban közelítenek az optimális tónushoz, lazábbak, ugyanakkor ruganyosak és erősek, ellenállóbbak lesznek.

Tibinek hála, tanultam tőle egy igen érdekes technikát, amely segítségével alaposan át lehet mozgatni a háti gerincszakaszt. Megjegyzem, ezt nem tanulta, ezt ő fejlesztette ki. 🙂

Remélem Tibi sok hasznát veszi majd az általam és egyre több hengerező által képviselt módszernek! Ezennel is sok sikert és egyre jobb eredményeket kívánok neki! 🙂

Végh Tibiről ide kattintva olvashatsz egy cikket!

3 gondolat “SMR “upgrade” :)” bejegyzéshez

Hozzászólás