Mi a faszcia? – Mi az izompólya?


A faszcia tulajdonképpen a legelterjedtebb szövettípus a testünkben. Sőt! A faszcia egy folytonos, vagyis teljes egészében összefüggő egészet, úgymond a “forma szervének” egészét, a test tulajdonképpeni infrastruktúráját adja!

Talán még mindig misztikus ez a fogalom… ha olyan nevekkel illetnénk, mint csonthártya, mellhártya, hashártya, agyhártya, inak, szalagok, hegszövetek, a bőr alatti réteg, izompólya, stb, akkor már nem is tűnik olyan felfoghatatlannak. A faszcia maga a kötőszövet, ami mindent összeköt, formáz, ami támaszt ad, összetart, vagy korlátoz, rekeszel, továbbá vázat képez a szétágazó rendszerek számára (vér- és nyirokkeringési rendszer, idegrendszer) és nem utolsó sorban lehetőséget ad új kötőszövet képződésére.

A faszciát tekintve nem jó, ha túl feszes, de az sem, ha túl laza. Az izompólya esetében a túl feszes faszcia korlátozza az izom munkáját, ezáltal a mozgásban okoz kisebb-nagyobb beszűkülést.

Képzeljük el, ahogy egy kötött ruhában, annak is a felső részén meghúzunk egy szálat… teljesen evidens, hogy a meghúzáshoz képest a szál vonulatán messzebb alakbeli változás jön létre. Ugyanígy van ez a faszciával is. Megsérül például a bal csukló, akkor “egyértelmű”, hogy a jobb bokánál is jelentkezhet probléma! 🙂

Az izomcsoportokat, izmokat borító faszcia az izompólya (myofascia) esetén, aminek egyik feladata az, hogy csökkentse az összehúzódó izomban az oldalirányban ható erőket, ezen felül irányítsa, növelje az összehúzódás erejét a túlzott feszesség, a rugalmatlanság, valamint a túlzott rugalmasság a normális működés ellen hat.

Cél az optimális tónus helyreállítása – a túlzott rugalmasság, vagy a letapadások megszüntetése –, ezzel biztosítva a sima és fájdalommentes mozgásokat, “a mozgás szabadságát”!

Erre az általam ismert legnagyszerűbb módszer – főleg, ha saját magad, önerőből kívánod elérni ezt a célt – az SMR technika! Egyszerű és rendkívül hatékony…

2 gondolat “Mi a faszcia? – Mi az izompólya?” bejegyzéshez

  1. abszolút autodidakta módon “megtanulva” illetve alkalmazva az SMR-t, csak annyit mondanék, hogy biztos nagyon komoly alapja van a postban írtaknak….ezt saját bőrömön (illetve myofasciámon:)tapasztalom…25 év aktív..vagyis napi szinten gyakorolt Taekwondózás után, az utóbbi 3 hónapban nem sikerült még elérnem (végre!!!) azt az edzés utáni, már-már szokásos izomfájdalmat főleg a lábaimban, amióta az SMR hengert használom…ezt itt nem a reklám helyének szántam, csak a tény az tény…:)

Hozzászólás